Musicoteràpia: Cançons i instruments per facilitar l’expressió d’emocions.

Molt sovint en sentir una cançó o llegir un poema penso:  «això prescisament és el que em passa i volia dir…» sovint el poeta o el cantant semblen anar un pas per davant quan es tracta de posar melodia i paraula a les nostres emocions.  Sembla que han estat a la nostra pell i sen’s avancen per explicar amb encert el que sentim.

La Musicoteràpia és una disciplina que utilitza la música o els elements musicals com la melodia, el ritme, la armonia, en mans d’un professional per ajudar a restablir l’equilibri personal en tots els sentits.

El treball del musicoterapeuta consisteix en facilitar el contacte de les persones amb la música que  pot millorar les capacitats personals. La seva feina consisteix en fer costat, mostrar com podem rebre els beneficis de coses tan senzilles com escoltar una cançó.
Les cançons son un dels recursos que la musicoteràpia utilitza amb més freqüència. Cançons que ens ajuden a entendre el mon emocional, ens ajuden a canalitzar sensacions i sentiments o a expressar el que sentim.  Les cançons ens afecten l’estat d’ànim fins al punt de fer-nos somiar, riure, plorar, pensar solsament en escoltar-les. 

Sovint la temàtica de les composicions és el dolor i la sensació de perdua.  Aqui os deixo una cançó que ha estat molt especial en el camí d’una persona que ha experimentat la perdua d’un familiar.  Sovint hem comentat plegats la lletra i l’hem relacionat amb el nostre caminar i com ens podem sentir.  El comentari ha anat acompanyat sovint de sentiments d’impotència, ràbia, llàgrimes i el retrobament de la serenitat i la necessitat de mirar el futur conscients de que ja res torna a ser com abans.  Acompanyar algú en aquest sentit és una de les funcions professionals més gratificants per un musicoterapeuta que comprova que la música, malgrat la duresa de la realitat, pot ajudar i molt.

Pau Gimeno: Musicoterapeuta